ZwemFit

ZwemFit richt zich op speciale doelgroepen die onder fysiotherapeutische begeleiding bewegen in het water. Klachten als gevolg van aandoeningen als Fibromyalgie, Reumatoïde Artritis en Artrose kunnen in het warme water verminderen. Deze doelgroep maakt gebruik van het doelgroepenbad van zwembad De Carrousel, in extra warm water (32° in plaats van 20°). Deze temperatuur in combinatie met diverse oefeningen zijn een prima voorwaarde om extra ontspanning en bewegelijkheid van spieren en gewrichten te krijgen.

De opwaartse kracht van het water leidt tot een duidelijke afname van het lichaamsgewicht in water. Dit heeft als grote voordeel dat gewrichten, botten en
gewrichtsbanden minder belast worden (geen schokbelastingen). Tevens zorgt de opwaartse druk van het water voor een stimulering van de doorbloeding en zorgt het voor ontspanning van de spieren. Spierkracht verbetering vindt op milde wijze plaats door de waterweerstand in verschillende richtingen te overwinnen. Verschillende oefenaspecten komen bij ZwemFit aan bod: uithoudingsvermogen, mobiliteit, balans, coördinatie, kracht, vergroten van bewegingsuitslagen en lenigheid.

Met ZwemFit kan worden gewerkt aan de volgenden doelen: mobilisering en ontspanning, Ontwikkelen en onderhouden van vaardigheden, bevorderen van het gevoel voor algehele welbevinden en  gebruik maken van alle positieve eigenschappen van water (temperatuur en opwaartse druk) Omdat water vanuit verschillende richtingen weerstand biedt worden alle spieren van het lichaam continue gebruikt.

Voor wie is ZwemFit?

ZwemFit is een geschikte vorm van bewegen voor mensen met specifieke (chronische) aandoeningen of beperkingen zoals reuma, whiplash, dwarslaesie, fibromyalgie, osteoporose, artrose, Bechterew,  hartfalen, beroerte, CVA, etc. De zorgverzekeraar heeft voor bepaalde aandoeningen zelfs een vergoeding beschikbaar. Voor meer informatie vraag uw fysiotherapeut of uw zorgverzekeraar. De belangrijkste voorwaarde is dat iemand zich zelfstandig moet kunnen aan- en uitkleden of hier zelf hulp voor regelt.

Terug naar Fysifit