Oedeemtherapie

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een ongewenste ophoping van lymfevocht. Dit ontstaat wanneer lymfevocht niet goed kan worden aan- of afgevoerd. In geval van Primair lymfoedeem is er vanaf de geboorte een verstoring in de lymfevaten. Secundair lymfoedeem ontstaat bijvoorbeeld na een operatie, bestraling of het verwijderen van lymfeklieren. Symptomen van lymfoedeem zijn pijn, tintelingen, zwellingen, een zwaar en vermoeid gevoel en beperking bij beweging.

Veneus oedeem

Veneus oedeem zorgt voor vermoeide, verdikte en mogelijk pijnlijke enkels en onderbenen. Als gevolg van ouderdom of overbelasting kan er een defect ontstaan in de kleppen in de aderen (venen) van de benen. Bloed en lymfevocht kan dan niet goed worden afgevoerd. Hierdoor worden de benen zwaar, rusteloos en zwellen op. Vochtophoping en verwijde bloedvaten of spataderen kunnen pijnklachten geven.

Lipoedeem

Lipoedeem is een (chronische) verstoring in de aanmaak en verdeling van vetweefsel en de afvoer van vocht. Hierdoor hopen vet en vocht zich op in de weefsels onder de huid. Lipoedeem komt voor in de benen, heupen, billen en armen. Lipoedeem ontstaat na een hormonale verandering. Symptomen van lipoedeem zijn een zwaar, vermoeid en pijnlijk gevoel, het snel krijgen van blauwe plekken en pijnlijke gewrichten.

Lymfoedeem, Veneus oedeem en Lipoedeem kunnen behandeld worden met Oedeemtherapie.

 

Oedeemtherapie

U kunt bij Fysiotherapie de Carrousel terecht voor Oedeemtherapie ter behandeling van (primair en secundair) lymfoedeem, lipoedeem en veneus oedeem. Onze fysiotherapeut Iris van der Linde past deze behandelmethode toe en geeft aansluitend passende behandeladviezen waaronder zelf management, oefentherapie en leefstijladviezen.

Toepassingsvormen van Oedeemtherapie zijn:

  • Compressie: toepassen van diverse zwachtel methodes alsmede hulpmiddelen die zwachtels kunnen vervangen wanneer deze niet toereikend zijn. Het aanmeten van therapeutische elastische kousen en overige compressie hulpmiddelen.
  • Oefentherapie: specifieke oefentherapie gerelateerd aan lymfatische problematiek.
  • Manuele lymfedrainage: praktische aanpak gericht op het aanzetten van het lymfesysteem, bijvoorbeeld in geval van een zwaar en vermoeid gevoel in de armen.
  • Huidverzorging: verzorgen van huidproblemen ten gevolge van operatieve ingrepen en brandwonden ontstaan door radiotherapie.
  • Littekenbehandeling: opheffen van verklevingen en bewegingsbeperking door het litteken.
  • Begeleiding t.a.v. het psychosociaal welzijn.
  • Zelf management: patiënt specifieke begeleiding naar zelf management, behoud van autonomie en regie.

Neem contact op voor vragen of het maken van een afspraak.

Terug naar specialismen

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Neem contact met ons op, we helpen u graag!

Neem contact op