Fietsergometer

Fietsergometer (inspanningstest)

Fysiotherapie de Carrousel beschikt over een fietsergometer, dit is een ‘hometrainer’ met hartfrequentie en ademgasanalyse waarmee fietstesten kunnen worden uitgevoerd om de mate van gezondheid en belastbaarheid te bepalen.

Inzicht in de lichamelijke fitheid draagt bij aan op maat gesneden trainginsadvies en maakt het mogelijk om te beoordelen wat de effecten van training zijn.

Inspanningstest & ademgasanalyse

De fietsergometer is medisch gecertificeerd en gekalibreerd, waardoor er zeer nauwkeurig gewerkt kan worden. De fiets heeft een hoog vermogen (tot 1000 Watt) en is naast de inspanningstest uit te breiden met een ademgasanalyse. De ademgasanalyse is een zeer nauwkeurige test die informatie geeft over fitheid en conditie.

Intensiteit

Voor duursporters, waaronder wielrenners, schaatsers en hardlopers is het belangrijk om langdurig zoveel mogelijk energie te laten vrijkomen. Fietsen op een te hoge wattage of te snel lopen zorgt  ervoor dat het lichaam snel vermoeid raakt. Wanneer je weet tot welke intensiteit je kunt sporten, kun je hier rekening mee houden tijdens de uitvoering van duursport.

Hartfrequentie & maximale zuurstofopname

Om veilig en efficiënt te trainen, is het van belang om te weten wat de eigen hartfrequentiezones zijn. Dit zijn de verschillende zones waarmee trainingen kunnen worden opgebouwd.

De VO2max is de maximale hoeveelheid zuurstof die je iedere minuut op kan nemen en daarmee de belangrijkste parameter voor een indicatie  van jouw conditie en een goede indicator voor de fitheid van jouw hart- en ademhalingssysteem.

Inspanningsprofiel 

De fietstest kan de adamanalyse koppelen aan de hartslag, waardoor aan de hand van een op maat gemaakt inspanningsprofiel kan worden getraind met verschillende hartslagzones en/of wattages. De test is zeer geschikt als evaluatief middel om de trainingsdoelen te evalueren en bij te stellen.

Rapportage

Sporters die een fietstest doen, krijgen na afloop een uitdraai van de metingen waaronder het volgende:

  • Omslagpunt/anaerobe drempel;
  • Maximale zuurstofopname (VO2max);
  • Maximale hartslag;
  • Maximaal gefietste wattage;
  • BMI;
  • Trainingsadvies op hartslagzones en/of wattage.

Inzicht in de lichamelijke fitheid voor een op maat gesneden traingingsadvies en beoordeling van de effecten van training.

Terug naar specialismen