Bekkenfysiotherapie

De bekkenbodem

De bekkenbodem ondersteunt de bekkenorganen, speelt een rol bij het ophouden van urine of ontlasting, opent of ontspant tijdens plassen en ontlasten en speelt een rol bij seksualiteit, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Klachten

Bekkenfysiotherapie kan hulp bieden bij klachten in of rondom het bekken. Klachten kunnen zijn:

  • Onvrijwillig verlies van urine of ontlasting (urine of fecale/anale incontinentie), ookwel stress/urge incontinentie;
  • Zeer veel of juist moeilijk kunnen plassen of ontlasten, waaronder verstopping (obstipatie), ongewild ophouden (retentie) of nadruppelen;
  • Problemen met (continue) aandrang om te plassen of ontlasten;
  • Seksuele problemen zoals pijn bij het vrijen (dyspareunie), orgasmestoornissen, erectieproblemen, erectiele dysfunctie of impotentie;
  • Klachten door verzakking (prolaps) van de endeldarm, de blaas of bij vrouwen de baarmoeder en bij mannen de prostaat;
  • Pijnklachten in de lage rug, het bekken, de onderbuik, het schaambeen, de liezen, stuit (coccygodynie), anus, perineum en/of in de geslachtsdelen (balpijn, pijn in het scrotum, penispijn);
  • Zenuwpijn in de bil en/of het been (Ischias);
  • Bekkeninstabiliteit;
  • Bekkenpijn rondom de zwangerschap en/of de bevalling;
  • Begeleiding rondom operaties in het kleine bekken (bijvoorbeeld aan de prostaat of wegens een verzakking) behoort ook tot het werkterrein van de bekkenfysiotherapeut.

De intake

In een eerste afspraak staat een uitgebreid vraaggesprek centraal, waarin wordt ingegaan op uw bekkenklachten. Er zal gevraagd worden naar alle deelgebieden van het bekken: plasproblemen, ontlastingsproblemen, pijnklachten en/of seksuele problemen omdat de samenhang tussen deze gebieden groot is. Na het vraaggesprek wordt het probleem in kaart gebracht aan de hand van vragenlijsten en metingen en desgewenst nader (lichamelijk) onderzoek. Aan de hand van het volledige onderzoek worden persoonlijke behandeldoelen opgesteld.

De behandeling

Een behandeling van de bekkenfysiotherapeut kan bestaan uit bekkenbodemtraining, het goed leren omgaan met buikdruk, zoals bij tillen, bukken of springen en advies aangaande  eet-, drink- en toiletgewoonten ter vermindering  van uw klachten. Ook eventuele problemen omtrent plassen, ontlasten of seksualiteit worden behandeld.

Hoe wordt bekkenfysiotherapie vergoed?

De behandeling van urine-incontinentie wordt 9x vergoed vanuit de basisverzekering (denk hierbij aan uw eigen risico). Overige bekkenfysiotherapeutische behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

 

Terug naar specialismen