Acupunctuur

Acupunctuur is voor velen de meest bekende vorm van de Traditionele Chinese Geneeskunde. De Chinese Geneeskunde is een breed vakgebied en biedt veel verschillende invalshoeken om naar het menselijk lichaam en de psyche te kijken. De Chinese Geneeskunde ziet een ziekte of aandoening niet als een op zichzelf staand iets, maar kijkt altijd naar de wisselwerking tussen het lichaam en de psyche. Het standpunt hierbij is dat lichamelijke en psychische klachten altijd voortkomen uit een verstoorde energiehuishouding van het lichaam. Het herstellen van de energiebalans in het lichaam is de basis van deze behandelmethode. De Chinese Geneeskunde gaat goed samen met de Westerse Geneeskunde, ze vullen elkaar op alle gebieden mooi aan.

Acupunctuurbehandeling

Tijdens de eerste behandeling zal er een uitgebreid gesprek plaatsvinden. Hierin wordt niet alleen de klacht uitvoerig behandeld, maar ook de algehele gesteldheid is van groot belang om de oorzaak van de klacht te achterhalen. U kunt vragen verwachten over uw eetlust, stoelgang en slaappatroon, vrouwen wordt ook naar de menstruatiecyclus gevraagd.

De tongdiagnose en polsdiagnose zijn belangrijke onderdelen om een diagnose te kunnen stellen. Uw tong geeft veel informatie over uw gezondheid. Ook de pols is van groot belang, bij elk polsgewricht zijn drie plaatsen waar op drie verschillende diepten de pols wordt gevoeld. Elk van deze plaatsen geeft informatie over een individueel orgaan.

Alle verzamelde informatie wordt vervolgens omgezet in een behandelplan, waarna de behandeling van start kan gaan. De bekendste vorm van acupunctuur is de behandeling met naalden. De naalden die gebruikt worden zijn heel dun en worden op bepaalde punten op het lichaam geplaatst, dit zijn de acupunctuurpunten. De naalden blijven meestal ongeveer 20 minuten zitten. Naast naalden kan er ook gebruik gemaakt worden van moxa. Moxa is gedroogd bijvoetkruid, het wordt verwarmd en door de warmte op of rond de naald te gebruiken wordt de energiestroom op dit punt extra gestimuleerd. In het begin vinden de behandelingen meestal wekelijks plaats. Na enige tijd zullen we de frequentie omlaag brengen. Het precieze verloop van het behandeltraject is afhankelijk van het verloop van de klachten en wordt altijd samen bepaald.

Indicatielijst acupunctuur

Acupunctuur is voor zeer veel klachten geschikt, voorbeelden zijn:

  • Hoofdpijn
  • Hooikoorts
  • Menstruatieklachten
  • Zwangerschapsklachten
  • Vermoeidheid
  • Lage rugklachten
  • Spijsverteringsklachten

De volledige indicatielijst is te vinden op https://www.acupunctuur.nl/pages/indicatielijst-acupunctuur.

Ook zijn er aandoeningen waarbij acupunctuur het probleem zelf niet kan oplossen, maar wel ondersteuning kan bieden in het dragen van de gevolgen. Chronische ziekten, kanker en de bijwerkingen van de behandelingen hiervan en anatomische afwijkingen zijn voorbeelden hiervan. Een groot voordeel van acupunctuur is dat het nagenoeg geen bijwerkingen heeft en bovendien een preventieve werking heeft. Acupunctuur verhoogt de natuurlijke weerstand, verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust.

Voor meer informatie kunt u bellen met onze fysiotherapiepraktijk op telefoonnummer 0529-451853

Terug naar specialismen