In the spotlights (13)

Oedeemtherapie

Ervaart u hinder van uw benen tijdens het wandelen? Misschien is oedeem de oorzaak. Wanneer er sprake is van oedeem, kan oedeemtherapie uitkomst bieden! Mijn naam is Iris van der Linde en ik ben oedeemfysiotherapeut.

 

Waar staat oedeem voor?

Oedeem is de aanwezigheid van vocht op plaatsen in het lichaam waar vocht normaal niet of nauwelijks aanwezig is. Er zijn meerdere soorten oedeem. Lymfoedeem en lipoedeem zijn de meest voorkomende vormen.

 

Lymfoedeem

Lymfoedeem is het ontstaan van vocht door het niet goed aan- of afvoeren van vocht door ons lymfesysteem. In geval van primair lymfoedeem is er vanaf de geboorte een verstoring in de lymfevaten.  Secundair lymfoedeem ontstaat bijvoorbeeld na een operatie, bestraling of het verwijderen van lymfeklieren.
Symptomen van lymfoedeem kunnen zijn:

  • Pijn
  • Tintelingen
  • Zwaar en vermoeid gevoel
  • Zwelling

 

Lipoedeem

Bij lipoedeem is er sprake van een (chronische) verstoring in de aanmaak en verdeling van vetweefsel en de afvoer van vocht, hierdoor hopen vet en vocht zich op in de weefsels onder de huid. Lipoedeem kan voorkomen in de benen, heupen, billen en armen.
Symptomen van lipoedeem zijn een zwaar, vermoeid en pijnlijk gevoel, het snel krijgen van blauwe plekken en pijnlijke gewrichten.
Klachten die u hierbij kunt ervaren zijn:

  • Zwaar, vermoeid en pijnlijk gevoel
  • Snel krijgen van blauwe plekken
  • Pijnlijke gewrichten.

 

Waar is oedeemtherapie op gericht?

Oedeemtherapie richt zich onder andere op het verminderen van het vocht, waarbij verschillende behandelingsmogelijkheden zijn. Komen bovenstaande symptomen u bekend voor? U kunt bij Fysiotherapie de Carrousel terecht voor Oedeemtherapie ter behandeling van (primair en secundair) lymfoedeem, lipoedeem en veneus oedeem.
Ik pas deze behandelmethode toe en geef aansluitend passende behandeladviezen waaronder zelf management, oefentherapie en leefstijladviezen.

Bel of mail gerust met vragen of voor het maken van een afspraak, ik help u graag!

Iris van der Linde, oedeemtherapeut

Terug naar nieuwsoverzicht