Diabetes Beweegprogramma

Fysiotherapie bij Diabetes

Bewegen is belangrijk! Word actief en blijf gezond!

Heeft u moeite om uw bloedsuikerspiegel op peil te houden? Bent u bang dat u een hypo krijgt wanneer u zich inspant? U kunt meer controle krijgen over uw lichaam, wanneer u meer beweegt! Bewegen is gezond en helpt klachten bij diabetes mellitus (kortweg: diabetes) verminderen en voorkomen. Bovendien vermindert het de kans op hart- en vaatziekten.

Wat is Diabetes Mellitus?

Voedingsstoffen die we dagelijks binnenkrijgen, worden in het lichaam omgezet in brand- en bouwstoffen. Koolhydraten (zetmeel en suikers) worden in het lichaam omgezet in glucose. Via het bloed wordt glucose vervoerd naar verschillende organen. Om toegang te krijgen tot de organen is insuline nodig. Bij mensen met diabetes mellitus maakt de alvleesklier geen of weinig insuline aan of werkt de door het lichaam aangemaakte insuline onvoldoende. De bloedglucosewaarde (hoeveelheid suiker) in het bloed is daardoor hoger dan normaal.

Elke dag verantwoord bewegen

Fysiotherapie de Carrousel heeft een gespecialiseerde fysiotherapeut in huis, voor mensen met diabetes. Samen met deze deskundige fysiotherapeut stelt u een trainingsprogramma op, welke gericht is op uw wensen en behoeften. Dit trainingsprogramma zorgt voor inzicht en controle over uw bloedglucosewaarde tijdens bewegen, een betere conditie en verantwoord bewegen!

Klachten als gevolg van diabetes mellitus

Een hoge bloedglucosewaarde kan klachten veroorzaken, waaronder dorst, veel plassen en vermoeidheid. Bewegen is voor mensen met diabetes extra belangrijk, omdat hierdoor de bloedglucosewaarde in het bloed wordt verlaagd en de insuline beter zijn werk kan doen. Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed te ver daalt, kan dit leiden tot een hypo.
Een hypo herkent u aan: transpireren, bleek zien, onduidelijk praten, een hongerig gevoel, gapen, prikkelingen om de mond, beven en stemmingsveranderingen.

Wat is een hypo?

Hypo is de afkorting van hypoglykemie: een laag bloedglucosegehalte. Dit betekent dat er te weinig glucose in het bloed is.

Drie stappen naar gezond bewegen

Stap 1: Aanmelden voor het Diabetes Beweegprogramma

Wanneer u zich aanmeldt voor het Diabetes Beweegprogramma, betekent dit dat u de eerste stap heeft gezet op weg naar een actievere levensstijl!
U ontvangt thuis informatie en een korte vragenlijst. De ingevulde vragenlijst neemt u mee naar uw eerste afspraak met uw fysiotherapeut.

Stap 2: De eerste afspraak met de fysiotherapeut

De fysiotherapeut neemt tijdens de eerste afspraak de vragen en antwoorden met u door. Vervolgens gaat u aan de slag met de testonderdelen, te weten een fitheidstest en een aantal gezondheidstesten.
Op basis van uw medische gegevens en de informatie uit de testen zal uw fysiotherapeut u adviseren om (a) zelfstandig te (blijven) bewegen door te gaan wandelen, fietsen of bij een sportvereniging of (b) deel te nemen aan het Diabetes Beweegprogramma en u zo te laten begeleiden door een gespecialiseerde fysiotherapeut. Dit kan aan de hand van een kort programma gedurende 6 weken, of een iets langer  programma van 12 weken.

Stap 3: Aan de slag!

Het Diabetes Beweegprogramma bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Een goed begin!

  U ontvangt informatie en voorlichting over het beweegprogramma, waarbij het belangrijkste is, om (weer) plezier te krijgen in bewegen. U leert ook herkennen wat normale verschijnselen zijn wanneer u beweegt.

 2. Uw persoonlijke programma.

  Samen met uw fysiotherapeut bepaalt u de verdere opbouw van uw beweegprogramma, dit is afhankelijk van uw eigen wensen en welke doelen u wilt bereiken.

 3. Informatie en inspiratie.

  Tijdens het programma vinden op verschillende momenten individuele gesprekken plaats. Daarnaast traint u  in de trainingsruimte, in groepsverband, met mensen die ook bekend zijn met diabetes. In de groep kunt u elkaar steunen en stimuleren en ervaringen uitwisselen. Tijdens de bijeenkomsten krijgt u informatie over bewegen en gezondheid.

 4. Dagelijks bewegen.

  Tijdens het beweegprogramma heeft u geleerd om zelfstandig en gezond te bewegen. U kijkt samen met uw fysiotherapeut naar uw resultaten en leefstijlaanpassingen. De fysiotherapeut adviseert u vervolgens welke vormen van bewegen het beste bij u passen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie De Carrousel.

Ook wanneer u een afspraak wenst te maken met onze diëtiste Daphne Raggers kunt u contact met ons opnemen.
Telefonisch zijn wij te bereiken op telefoonnummer 0529 45 1853,  per mail op info@fysio-ommen.nl, of kom langs met uw vragen.

Terug naar beweegprogramma's

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Neem contact met ons op, we helpen u graag!

Neem contact op