Psychosomatische fysiotherapie

Bij psychosomatische fysiotherapie is uw therapeut gespecialiseerd in het herkennen en beïnvloeden van spanning- en stress gerelateerde klachten of andere onbegrepen klachten. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale factoren. Die samenhang tussen klachten en de oorzaak daarvan is in eerste instantie vaak niet duidelijk.

Lichamelijke en psychische klachten

De klachten waarbij de psychosomatisch fysiotherapeut uitkomst kan bieden, kunnen worden onderverdeeld in lichamelijke en psychische klachten.

Lichamelijk:

  • onverklaarbare pijnklachten, w.o. hoofdpijn, buikpijn;
  • vermoeidheid;
  • benauwdheid;
  • hartkloppingen;
  • nek-schouder klachten.

Psychisch:

  • prikkelbaarheid;
  • lusteloosheid;
  • onrustig, gejaagd gevoel,
  • slecht of veel slapen;
  • angst en onzekerheid;
  • piekeren;
  • somberheid;
  • dingen snel aantrekken.

Wanneer u veel stress ervaart, kunt u zich prikkelbaar of gespannen voelen. Daarnaast kan stress zorgen voor vermoeidheid of pijn. Dat kan ervoor zorgen dat u uit evenwicht wordt gebracht. Uw weerstand neemt dan af, zowel fysiek als mentaal. Psychosomatische fysiotherapie kan onder andere effectief zijn bij dergelijke onbegrepen (pijn)klachten, w.o. burn-out en overspanning.

De behandeling

De psychosomatisch fysiotherapeut kan samen met u werken aan het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning. Omdat er een samenhang bestaat tussen lichaam en geest, komen beide aspecten in de behandeling aan de orde. De therapeut gebruikt het lichaam als aangrijpingspunt om de spanningscirkel te doorbreken, zo leert u te luisteren naar de signalen van uw eigen lijf. Mogelijke behandelvormen zijn ontspanningstherapie, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en mindfulness.

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Psychosomatische fysiotherapie is een vorm van fysiotherapie die zich richt op de relatie tussen lichaam en geest. Het richt zich op het behandelen van lichamelijke klachten die worden veroorzaakt door psychische factoren, zoals stress, angst en depressie. Door middel van oefeningen en therapieën kan psychosomatische fysiotherapie helpen bij het verminderen van deze klachten en het verbeteren van het algehele welzijn van de patiënt.

Welke soorten oefeningen worden gebruikt in psychosomatische fysiotherapie?

Er zijn verschillende soorten oefeningen die worden gebruikt in psychosomatische fysiotherapie, waaronder ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en lichaamsgerichte oefeningen. Ademhalingsoefeningen helpen bij het verminderen van stress en angst door de ademhaling te reguleren. Ontspanningsoefeningen helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van ontspanning. Lichaamsgerichte oefeningen richten zich op het bewust worden van lichamelijke sensaties en het verbeteren van lichaamsbewustzijn. Deze oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de algehele fysieke en mentale gezondheid.

Hoe kan psychosomatische fysiotherapie uw algehele welzijn verbeteren?

Psychosomatische fysiotherapie oefeningen kunnen uw algehele welzijn verbeteren door u te helpen stress te beheersen en uw lichaamsbewustzijn te vergroten. Door regelmatig deze oefeningen te doen, kunt u uw spierspanning verminderen, uw ademhaling reguleren en uw lichaam beter leren kennen. Dit kan leiden tot een verbeterde fysieke en mentale gezondheid, evenals een betere kwaliteit van leven. Het is belangrijk om te onthouden dat psychosomatische fysiotherapie oefeningen een aanvulling kunnen zijn op andere behandelingen en therapieën die u mogelijk nodig heeft voor uw specifieke gezondheidsproblemen.

Wilt u meer weten over psychosomatische fysiotherapie bij Fysiotherapie de Carrousel in Ommen? Neem dan vandaag nog contact met ons op en maak een afspraak. Ons vriendelijke team staat klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te helpen.

Maak nu een afspraak

 

 

Terug naar specialismen

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Neem contact met ons op, we helpen u graag!

Neem contact op